Kreml v Hradišti nechceme

Když se na začátku července objevil na jednom z hradišťských domů v památkové zóně nápis Kreml v azbuce, doplněný o rudou hvězdou, málem by se ve mě krve nedořezal. 🤯 V blízkosti bývalé komunistické věznice nemají rudé pěticípé hvězdy co dělat. Hradiště není Sovětský svaz. Podal jsem trestní oznámení a s velkou úlevou si oddechl, když hvězda o zhruba měsíc později i s nápisem konečně zmizela. 

Spolumajitel budovy uvedl, že chtěl “vtipně” upozornit na chátrající stav věznice. No, tak to se mu opravdu nepovedlo. Tuto symboliku mají tisíce Čechů spojenou s komunistickými zvěrstvy.  Byla to facka historii a neúcta všem těm, které komunisté pronásledovali, mučili, bezdůvodně zavírali do věznic a lágrů a ničili jim životy. 

Chci poděkovat všem z vás, kteří mi po mé první reakci na facebooku posílali slova podpory.  Vážím si toho a je pro mě důležité slyšet, že je nás takových pořád spousta. Protože z historie si někteří opravdu dělají trhací kalendář a překrucují ji, jak se jim zlíbí. A to je hodně nebezpečná cesta, na kterou se nesmíme nechat svést.