Poslanci ANO odmítli řešit otrávenou Bečvu

Kontaminační mrak kyanidu zabil v Bečvě tuny ryb a zřejmě i veškerý další život, který v ní byl. To je přírodní katastrofa, na kterou ani slova nestačí. Navrhl jsem proto poslancům projednat to ve sněmovně. Vyšetřování se sice rozběhlo, ale já si myslím, že bychom měli této katastrofě věnovat maximální pozornost a ministr životního prostředí by měl jasně, přehledně a bez odkladu informovat o tom, co se v kauze děje. 

No a hádejte, co se stalo. Poslanci ANO se o věci odmítli bavit. A mě prostě jen zajímalo, proč se k největší ekologické katastrofě v Česku nevyjádřil premiér Babiš. Stejný premiér, který neváhal a jel obdivovat motýle na výstavu do Lysé nad Labem. Nebo proč se ministr životního prostředí Brabec, který se jindy fotí s kůrovcem a zachraňuje raky, vyjádřil až po pěti dnech mlčení? A proč to vyšetřování trvá už tak nekonečně dlouho, když byl v jiných případech viník odhalen do týdne?

Kdyby nebyl Babiš vlastníkem Agrofertu a kdyby nebyl Brabec bývalý ředitel agrofertí chemičky, mohli jsme být úplně jinde. Toto je ukázkový důsledek střetu zájmů, na který upozorňujeme už několik let.

Vůbec se nedivím, že v lidech vřou emoce a vzniká šeptanda. Inspekce životního prostředí řekla, že DEZA za to určitě nemůže – a to se ještě ani nevědělo, co se vlastně stalo. Od DEZY jsme pak zase slyšeli, že s kyanidem určitě nepracují. Přitom existuje hromada dokumentů, která přímo dokazuje, že u nich kyanid je.

Chci jediné: transparentní komunikaci a vysvětlení. Nic víc. A myslím, že mluvím za všechny od nás z kraje, kterým není příroda lhostejná. Lži, mlžení a zapírání nikdy ničemu nepomohly. Naopak. Je to chování, které si spojuju s minulým režimem. A to je doba, do které se fakt nechci vracet.